Api House

/ workshop, spolupráca so Zuzanou Belešovou /

Návrh vznikol vrámci workshopu na tému Api House. Ide o malý rekreačný objekt určený na relax v bezprostrednej blízkosti včelých úľov.

Ako inšpirácia poslúžila modulárna vesmírna jednotka určená pre osídlenie planéty Mars. Globálny úbytok včelej populácie poukazuje na potrebu rozvíjania včelárstva a nových možností osídlovania včelami.
Možnosť kompletného rozloženia na jednotlivé prvky uľahčuje transport a umiestnenie aj v náročnejších podmienkach.

Okrem požiadavky na nezávislú prevádzku včelára a návštevníkov bola dôležitá najmä orientácia vletových otvorov (J, JV) a výber materiálov čo najlepšie vystihujúcich prirodzené prostredie včiel. Namiesto pevnej výplne otvorov je použitá jemná sieťovina, ktorá netvorí bariéru a návštevníkom zaručí autentický zážitok.

Schéma konštrukčného riešenia
Pôdorys
Pôdorys strechy
Pohľad zo strany vstupu
Pohľad zo strany vletových otvorov úľov